Monday, June 26, 2017

Ramiz Kuqi: MES DALLGËSH, ERA FRYN

                                   Tregim


Ditën e vikendit A. e kaloi nëpër kopsht, duke punuar. Hoqi barishferrën me kujdes.Barin e rritur disa centimetra ndërmjet bredhave, të cilat kishin arritur t'i kapërcenin telat
në rrethojën rreth gardhit, ku ishte një rrugë tri me tri metra , e cila u shërbente fqinjve për të hyrē e pēr të dalë nga shtëpia e vogël, e cila kishte tri banesa të vogla pēr tri familje polake.
Pasi mblodhi të gjitha fijet e mbetura nëpër kopsht, i futi në mes bredhave për t'u bërë për vjeshtën e vonë pleh. Mori gërshërët, i fshiu mirë dhe i strehoi në garazhën përballē ballkonit.U struk nē një skaj të tij, shtriu këmbët gjerë e gjatë, por sytë nuk i hoqi për asnjē çast nga gjethet e mollës ku era i fërfēllonte ato, herë majtas e herë djathtas. Dielli herë depërtonte i plotë e herë - herë pengohej nga retë e dendura si shllunga leshi . E çuditshme kjo erë!
- Je duke kaluar mirë atje nē Jug?- i shkroi mikut të tij. Ai kishte ikur për disa ditë atje, për t'u takuar me miqtë dhe njerëzit e gjakut. Duket se ishte përmalluar edhe për gurēt e sokakut.
- Po bën vapë e madhe. Temperatura ka kaluar 37 gradë. Njerëzit kanë frikë tē dalin nē mesditë. Mjeku u ka rekomanduar të qëndrojnë në shtëpi të moshuarve, të sëmurēve kronikē dhe, fëmijëve.Njerēzit ikin me makina me të lindur dielli dhe kthehen buzē mbrëmjes, pasi kanë qëndruar nën hijen e lisave, të cilat dridhen përpara sharrave motorike. Mali është prerë,-miku im. Askush nuk e vret mendjen për këtë shkatërrim. Secili pret se cili krah do të fitojë votat. Ëndrra e shoresa është dita, janë orët. Është mbërthyer koha si me pranga. Askush nuk ecën i shpenguar. Po pres të kthehem së shpejti. E pas një jave do të nisem për Shtoj. Atje më fle mendja e më pushon shpirti. Më pret foleja e dallëndysheve.
Nuk më paska shkruar asnjë fjalë Urtaku -,foli me veten A. Ndoshta e ka përgjumur kjo kohë . Ai është shumë i përpiktë.Ndoshta ka harruar . Qielli u bë terr. Pritet të bie shi.Ai fle pasditeve. Bën kujdes shumë për shëndetin. M'u duk shumë i lodhur kur erdha këtu para një muaji. M'u dhims kur më tha ciltërisht se nuk mund të lëviz shumë në këmbë. Cdo hap e bën me veturën e tij " Citroen" për të cilën si me humor, shpesh e thotë se e ka si dashnore.
Oslo, më 25.6.2017

0 comments:

Post a Comment