Tuesday, March 14, 2017

Kujtim STOJKU; - PËR DITVERE


(Nga libri në dorshkrim)

"ferci, ferci nona, u befsh ma i fort se thona"
                                                         (Dibër)

Për ditvere vezët i ngjyrosnim shumngjyrësh,
Sëbshku me arrat,mollët e ftonjtë kishin ditën e fundit,
Natën me zjarre të mëdha e ruanim nga djalli,
Që ky përbindësh i zi të trembej,gjumi asnjëherë s’na zuri.

Rebeloheshim duke mbyllur dyer dhe dritare,
Shtrigat diku afër nesh po prisnin thonjtë.
E pa plas agu, e dëgjonim djallin duke ikur nga frika,
Nëpër rrugët me kalldrëm dhe pluhur,dëgjonim vetëm patkonjtë.

 Dielli si atherë edhe sot është i madh,
Shuhej dhe ndizej pa merak në qiellin e bruztë të gjërë,
Vezët shumngjyrshe i përplasnim majë më majë,
Lulet e dëborës  dukeshin krej të mjerë.

Dilnim e mblidhnim lule bore n’çdo lëndinë e livadh.
Qielli ishte qëruar nga retë e po çlodhej,
Dita për çudi kishte veshur fustanin blu me shkëlqim të madh,
Shiu  më pas do t’na bënte dush me rrëzet e tij,
Prej nesh avulli do të çohej…
 
Sumbullat e tij të arta rrëshqitën mbi gjethe,
Lulet e dëborës gjithë turp kishin ulur kokë,
Dita  e verës edhe këtë herë po fliste e zemruar me vete,
A thua ky plaku gërnjar dimër për këtë vit shkoi?
E sherrin në mesin tonë e la,
Dhimbjet më pas të gjithë do t’ia dëgjojmë.

Magjistatrët mblodhën tingujt e patkonjtve të djallit,
Zhytën kokat në gërma dhe fjalë,
Paganë thanë me gojën flakë,
Njerëz të mallkuar britën një zëri
Kokën e gjarprit si hajmali të gjithë e mbajnë.

E në kët' ditë vere,pa pritur filloi të fryej era,
Pasi tundi e shkundi çdo gjë në çdo anë,
Nëpër degë u mrrolën  thysët e reja,
Lotët prej syve u rridhnin pa u ndarë.

Një lëmsh i madh iu mblodh në fyt,
Shpërtheu në ngashrime për zakonet e vjetra,
Nga lutjet në një gjuhë të huaj,
S’mori vesh asgjë krejt u çorodit,
Lulet e verës vari kudo,buzqeshte jeta…


14 .03. 2017

0 comments:

Post a Comment