Wednesday, March 15, 2017

Prend BUZHALA: AMË E BUKURISË SË NJË ÇASTI TË JETËS


Po na mbulon me rreze,Ti Amë e Bukurisë
së një çasti të jetës.E vjen me hapin e lehtë
si një vajzë me bukurinë e saj paqëvashërore:
e ligshton njeri-ëndërrimtar – shkretin në shpirt,
e çon në varr si Martir të Bukurisë.
E ta zbulon për Një Çast atë Botë të Padukshme
të  Amshimit – Liri – Bukurisë,
ta çet në shuplakë të dorës
moshën e bjerrur në kotsira,në gjumë – jetë.
Shpirti njerzor bëhet një monstrum që pushton veten.
E ke vërejtur se i zgjuar s’ke qenë,që e ndjekin,kur ka rënë zilja
e Amës së Përjetimit të Së Bukurës së Një Çasti.
I ke ngjarë jetës së një orëpremi
që fyejnë dhe e pështyjnë,
që e poshtërojnë dhe e sakatojnë,që e ndjekin.
E në Prag të Jetës e ka brakrisur Fati e Lumturia.
Gazi i Fëmijës,fara e mbjellun në arë.
E mbërthehet në mënxyrën e Pritjes e të Vetmisë,
kundër jetës hakmerret me vetveten e braktisur.
E jetën nuk e shpërblen me Krenarinë e vdekjes:
e qëndis me puthje laviresh e grash të përdalme,
çon miqësi me djemarakë,me libertinë e tundues,
me njerëz të shkarzuar,epsharakë e hileçarë,
me nepsçarë,shpërkëndyes e kusarë e ndjen veten mirë,
qan halle me spiunë,batakçinj,falsifikues ordinerë,
me plangprishës,vrasës,krijues të rremë e me horra,
do për t’ua njohur shpirtin vjedhsëve të bankave,
kontrabandistëve të armëve e të drogave e vëllavrasëve.

Oh,Amë e Jetës, e mbetur peng në Pirgun e Vdekjes!

Nga libri "O Amë,
                           O Amë".

1995

0 comments:

Post a Comment