Monday, November 28, 2016

Prend Buzhala - DISA KUNDRIME FESTIVE


1.
Aty, në rrëfanën e Flamurit, lidhen edhe kryemra shqiptarë, që nga Skënderbeu, Dedë Gjo Luli, Ismail Qemali, Nikollë Kaçorri... e deri te Adem Jashari! Ai mbetet ende ideal kryeshqiptar: për bashkim, qytetërim, civilizim europerëndimor.
Rrënjët shqiptare nuk janë në Turqi, por në identitetin europerëndimor. Perandoria otomane për pesë shekuj rresht kishte bërë përpjekje që ta shuajë kujtesën për Flamurin e Skënderbeut, si thuhej atëbotë. Kishte lëshuar dekrete mallkimesh e dënimesh drakonike kundër flamurit kombëtar arbëror­shqiptar,. Kishte lëshuar dekrete me dënime të rënda po qe se dikush mbante në kujtesë a në këngë emrin e Skënderbeut. Por kujtesa popullore doli më e fortë se një perandori. Dekada e parë e shk XX ringjalli shpresën për liri. Dhe kjo ringjallje ndërlidhet me emrin e Dedë Gjo Lulit e në luftërat e tij çlirimtare kundër Turqisë. Për një shekull rresht, nën pushtimin serb, shqiptarët u burgosën, madje edhe u vranë e u dëbuan nga trojet e tyre etnike, vetëm pse e festonin dhe e donin Flamurin kombëtar.
2.
Nëse në Iliri kishte përmbajtjen e kohës antike, në atë të Skënderbeut të epokës që e krijoi, tek vargjet e Nolit shqiptohet përmbajtja e re historike:
Flamur që lint Shën Kostandinin,
Pajton Islamn' e Krishtërimin,
Çpall midis feve vllazërimin,
Flamur bujar për Njerëzi.
Kurse Gjergj Fishta këndonte:
Mbi njatë Flamur Perendija
Me dorë t’ vet Ai e ka shkrue:
“Per Shqyptarë do t’ jét Shqypnija;
Kush ua prekë, ai kjoftë mallkue!”
3.
(Sipas BOTAPRESS: 

"Në Prizren krah flamurit shqiptar edhe ai turk, qytetarët të pakënaqur."
Nuk dihet se a është lëkundur Turqia nga qëndrimet e saj kundër historisë kombëtare shqiptare, kundër PËRMEDORES SË SKËNDERBUET e kundër FLAMURIT TË SKËNDERBEUT.)
4.
Ta braktisësh KËTË FLAMUR E EMRIN E SKËNDERBEUT, do të thotë t'i legjitimosh të gjitha copëtimet e copëzimet shqiptare...
Flamuri është Kryeshenjë e identitetit shqiptar.
Është Kthimi gjithmonë te burimi, tek rrënjët...

0 comments:

Post a Comment