Tuesday, September 27, 2016

Preend Buzhala -Kundrime, 87

BASHKIMI KOMBËTAR DHE VLERAT EUROPERËNDIMORE
1.
Kurrë, asnjëherë, asnjë shtet shqiptar nuk është formuar me ndihmën e Perandorisë Otomane (a Turqise) e të shteteve ortodokse sllave!
Mrekullia historike ndodhi me pavarësimin e Kosovës: gati të gjitha shtetet sllave (me proveniencë të krishterë katolike perëndimore, dhe disa të tjera me proveniencë ortodokse), e njohën Kosovën!
Ndërsa pa Evropën Perëndimore nuk do të pavarësoheshin e as formoheshin as Shqipëria e as Kosova! Madje, kur u largua Perandoria otomane, dihet se shqiptarët (dhe Evropa) e trashëguan nga Perandoria Otomane copëtimin e trojeve shqiptare në vilajete e në disa besime... Shtetet sllave mësynë për t'i pushtuar, si thoshin ata "tokat otomane" (sepse, sipas tyre nuk kishte shqiptarë, por turq që e duan kthimin e Turqisë)...
2.
Sa shumë flitet për BASHKIM KOMBËTAR!
Dikush e mendon këtë bashkim, si një mundësi për hakmarrje të reja politike (kurrë mos ardhtë bashkimi i tillë ku vëllau ngre dorë mbi vëllaun).
Dikush mendon që ky bashkim (mekanik) realizohet me të njëjtën mendësi të shtetbërjes (shtypje sociale, korruptim, frymë anti-evropiane e anti-identitare euro-shqiptare)... pra, si një bashkim të këqijash!
Si mund të realizohet një bashkim kombëtar, pa e dhënë provën e shtetbërjes brenda vetes!?
Dikush: duke e braktisur historinë e deritashme, Skënderbeun e flamurin kastriotian (bashkimi i tillë është utopik dhe menjëherë do të shkaktoheshin ri-ndarjet, lindja e shteteve të reja brendashqiptare... si utopia e jugosllavizmit dhe e otomanizmit që pretenduan të krijohen si komb mbi kombe... por që përfunduan në krijimin e kombeve dhe të shteteve të reja)...).
3.
Madje, problemet e bashkimit nuk do t'i zgjidhte as lufta shqiptare (kundër një fuqie tjetër, po e zëmë, shteteve sllave, të cilat mezi presin të bashkoheshin, posa ta shpallin edhe njëherë shqiptarin si "armik të përbashkët")...
Të mos harrojmë: alternativat e deritashme ORIENTALE për zgjidhjen e çështjes shqiptare (alternativa otomane dhe ajo komuniste), nuk dhanë rezultate, por përfunduan në copëtime e copëzime të reja...
Gjendjen nuk e ndërron asnjë bashkim mekanicist, dhe mund të përfundosh edhe më keq në humnerat e historisël Ndërkaq, prej viteve '90 e këndej alternative OKSIDENTALE, perëndimore, dha rezultatet e veta. Do t'i japë e fuqizojë, po qe se do ta kemi këtë orientim gjenetik shqiptar...
Por e ndërrojnë mjetet që i kemi në dorë. Mjetet për bashkim kombëtar i kemi në dorë, së bashku me kufijtë e brendshëm ndërshqiptar, institucionet shtetërore e publike...
Prandaj, unë i besoj popullit tim që nuk do t'i braktisë vlerat që u theksuan: edukimin për shtetbërje, vlerat identitare shqiptare (kastriotiane), frymën europiane-shqiptare, vlerat e demokracisë dhe të lirisë...
Rezitenca dhe beteja shqiptare për këto vlera, kudo që të gjenden ata, e bëjnë të realizueshëm atë ditë bashkimi... Dhe realizimi i tillë nuk është utopik, por historik... Harta e përbashkët shpirtërore e bën të realizueshëm hartën fizike dhe të qëndrueshëm bashkimin kombëtar.
DUKE QENË VETVETJA!

0 comments:

Post a Comment