Tuesday, September 27, 2016

Prend Buzhala - Një katarsis: Edhe sot na duhet Shqiptarësia


(Kundrime III), 85
1. 
Edhe sot na duhet shqiptarësia....
A mund të shkojnë bashkë shqiptarësia dhe Kosova?
Edhe sot na duhet një katarsis për t’i hequr baltërat e njollat që na i kanë hedhur të tjerët mbi identitetin tonë, edhe sot ky katarsis kombëtar na duhet për ta parë se vërtet njëherë e përgjithmonë po kalojmë nga fjalët në vepra...
Shqiptarësia e mori frymëzimin e saj burimor nga iluminizmi evropian, dhe jo nga orienti.
Ky frymëzim u përhap këndej. ndër ne, për ta dëshmuar edhe përkatësinë tonë evropiane…
Autorë të huaj e autorët tanë, thonë se shqiptarësia u krijua kundruall Perandorisë otomane dhe ideologjisë së saj (për të mos u tjetërsuar), pikërisht i dhanë zë deputetët shqiptarë në parlamentin otoman...
2.
Nuk mund të jetë Kosova sot një Palestinë tjetër, një grackë tjetër historike, për ta mbajtur sa më gjatë në gjendjen status-quo, që, nesër, përsëri të derdhet gjak. Prandaj, Kosovën duhet ta duam... ta duam sa më shumë, ashtu sikundër për të dje është derdhur gjak, janë vuajtur burgje dhe janë bërë sakrifica sublime - të jetë e lirë! Sepse kjo është SHTËPIA JONË. Tjetër shtëpi nuk kemi.
Ai që nuk e do Kosovën, rren që po e dashka bashkimin kombëtar ... Kosova - shtet funksional, është në mbrojtje të identitetit shqiptar, KËTU DHE TASH, kurse duke e luftuar vetveten, e humb edhe më shumë...
3.
Serbinë e kemi konsideruar shtet të huaj, dmth pushtuese, dhe nuk kemi qenë të interesuar ta përjetojmë ndryshe.
Po Kosovën?
...kur Kosova nuk përjetohet si vepër e dëshmorëve, e krejt qytetarëve të saj liridashës, si shtëpi e përbashkët e të gjithë qytetarëve të saj; por e përjeton si të ishte një SHTËPI E HUAJ, një shtet të huaj- nuk është çudi se çka ndodh: dmth, nuk janë të interesuar të ketë zhvillim, të ketë, drejtësi, të ketë zgjedhje demokratike ku nuk vidhet vota, të mos ketë korrupsion... Duke e përjetuar si SHTËPI TË HUAJ, vetëm sa e përligjim atë thënien e shovinizmit sllav që na përplaset qe një shekull: shqiptarët e Kosovës dikush duhet t'i sundojë, sepse ata nuk dinë të bëjnë shtet...
Duke e dashur Kosovën, e zgjerojmë dhe e shumëfishojmë dashurinë e atdhesinë tonë pa kufij...
Kosovë, fali ata që të mallkojnë!
Zot, bekoje Kosovën!

0 comments:

Post a Comment