Monday, December 19, 2016

Musa Jopulli - Lnpsha Pegasi Albania


Gjirokastër & Sarandë
Ndihem i falenderuar, po edhe i druajtur në takim me artin tonë, me letrat e bukura shqipe.
I falenderuar në vlersim të penës sime. I druajtur si t'ia a rrij punës të jem sa më afër nëmesin e gjithë kësaj pleiade të këndshme t'artit dhe kulturës shqiptare, mbi të gjitha shpirti im është aty.
Penën time ia fala germave shqipe, kombit tim, mëndjës sonë arbërore që më shoqëron ditë e netë, bile edhe n'ëndërrat e mia mërgimtare.
Nê këtë çast nuk gjej fjalë falenderimi nga frika se si t'u përballoj vlerave të vyera, dinjitetit të njerzëve tanë, penës së tyre të njëshme për njohje vlerash të kulturës mitike të kombit tim.
Jo pak herë me Anastas Nikën i folëm detit Jon, se jemi n'udhëtim-takim me gjuhën e parë, e ne ta predikojmë në letrat e bukura shqipe!
Një erë e këndshme e luleve pranverore qe të hapim rrugën e fjalës së lirë, që të njihet kombi ynë në botë !
I dehur në penën time, krenar në rrahje të këmbanave me simbole, metaforë, histori e trasheguar nga mitologji e pakrahasuar në ritmin e të të bukurës gjuhë shqipe , ruajtur
me gjelozi të bukur shpirti, e gjithë kjo n'amanet të prijsëve tanë, penave që ndritën dhe na lanë thesar për vazhdim e tej në rrugën për njohje të mëtejme të kombit, në kujtesë Gjergji, Bogdani, Budi e Matrënga, de Rada e Naimi, Fishta e Lasgushi, Podrimja e Kadare e shumë të tjerë të djeshëm e të sotmë, duke mos i harruar miqtë e mi që më shoqëruan vite të tëra: Mentor Thaqi,Rexhep RifatiFran Tanushi, Abdi Pergjegja, Sylë BajramiGjergj NikollaRagip DragushaMalli Poetik T. Nikollii, Milazim KajtaziAjete Pavata, Rita Saliu, Hasan Qyqallaa, Profesor Isak Shema, Profesor dhe editor Nazmi Rrahmeni, Nikoll N. UlndreajAgim Desku, Ibrahim Kadriu, Agim Krasniqi,Anastas NikaÇun LajçiIsmet Bogujevci,Pjerin NdrekaGjon RrokuNaim ZhinipotokuPranvera Gjoni , Lebibe ZogianiVjollca ShurdhaLuan Maloku, Dedë Dede ShkurtiPal SokoliEngjellushe Gaba, Migena Arllati, Martin CuniEthem CipiNikolle Loka, Naxhije Naxhije Doci,Ilaz Hysaj,mikun e penës sime Prend Buzhala e shumë e shumë të tjerë...po edhe miqë në Franca: Antoine Garapon, Olivier Mongin, Pierre Hasner, Véronique Nahum Grappe, Joël Hubrecht, Luan Rama... e mbi të gjitha Ismail Kadare Ismail …
Kadare Ismail“un albanais” i përkthyer në 40 gjuhë të botës, qindra kombeve në njohje të kulturës shqiptare !
*
Dashamirë të fjalës dhe artit,
I nderuar Kristaq Shabani,
I dashur vëlla Anastas Nika,
FALEMINDERIT, gëzuar me një gotë letrare .
I juaj Musa Jupolli, Gjirokastër, 15 dhjetor 2016

0 comments:

Post a Comment