Friday, April 21, 2017

Prend BUZHALA: MACJA E ZEZË DHE LETËRSIA


(Çaste eseistike, IMAGINARIUM), 21
Dikush mund të pyesë: e çka kanë të përbashkët Macja e Zezë dhe letërsia?
Macja e Zezë dhe Urtia?
E po, sa Macen e Zezë e ndesh në jetë, e rrugën ta kapërcejnë:
janë njerëz-hije me misteret e krimit, që vijnë nga errësira. Njerëz të ligj që shpifin. Thashethemxhinj që përpiqen të ta nxijnë ditën.
1.
Do ta ndjesh Vuajtjen e Tmerrshme, po u more me letërsinë e mjerë.
Kobi ndjek urtinë tënde, bukurinë dhe Fjalën e Shkruar.
Letërsia ka mjerimin e vet, sjell drama, fatkeqësi dhe kobe.
Do të ndjehesh i pafat në dashuri, në jetë dhe në kërkimin e lumturisë.
Ruaju, kur merr një udhëtim të rrezikshëm, ata vijnë me pushtetin e padukshëm, për ta kontrolluar jetën dhe vdekjen tënde.
Peshoren e Lirisë për ta matur me Bishtin e Zi të Misterit zyrtar.
3.
Vetëm në një gjë ndien lumturi të pakufishme: në universin e imagjinatës krijuese.
Aty edhe e gjen shpëtimin,
Aty edhe gjendet shpëtimi!
(20 prill 2017)

0 comments:

Post a Comment