Friday, April 21, 2017

Prend BUZHALA: PJATA MAGJIKE


(Çast eseistik, IMAGINARIUM), 20
Nuk e kemi këtu fjalën për Mitin e Pjatave Fluturuese.
As për Pjatën e Thyer diku më 1981 në Mensën e Studentëve.
Fjala është për Pjatën Magjike të kohës sonë, dhuratë për secilin prej nesh, nga Politika Ditore.
Ne presim që aty të ketë ushqim të rregullt e të bollshëm; ushqim që vjen nga djersa e fituar me punë. Punë, liberalizim, siguri ekzistence, shkollim, shëndetësi që përballohet financiarisht dhe të mos vdesim për një grusht euro. Lëvizje të lirë, zhvillim...
1.
Çka dreqin po ngjet me këtë pjatë?!
Aty, në vend të Bukës së Përditshme, mund të hani për çdo ditë intervista, debate, votime në parlament, polemika, premtime, grindje skenike-politike...
Aty të vjen lista e racioneve ditore: si duhet të bëhesh doktor shkence pa asnjë punim shkencor;
si duhet të bëhesh akademik duke shkruar libra që nuk thonë asgjë, që u drejtohen kokave të zbrazëta, duke fituar sa më shumë çmime letrare, duke qenë në miqësi të përhershme me SHBA-të, pardon: me krerët e politikës e me përfaqësuesit e ambasadave;
duke hartuar Harta Magjike që e ndërrojnë masën e territorit shtetëror sipas kutit të ambasadave, të Interesit Kombëtar për Viza e Për Marrëdhënie të Mira me Fqinjët.
Po qe se dëshiron të kesh suksese në profesurë, doktoraturë, a po qe se dëshiron të të çmojnë si Kokë e Zgjuar e Politikës Ditore e Shtetformuese, atëherë domosdo do të kesh para, do të kesh ofiqe, çmime, privilegje.
Dija nuk vlen, mos gabo të jesh i ditur!
2.
Mund të bëhesh brenda ditës shef i katedrës, dekan fakulteti, pa asnjë kontribut pedagogjik, profesural apo shkencor. Kryesorja: sado që ti dje ke përjashtuar nxënës a profesorë nga shkollat për shkak të “veprimtarisë armiqësore”, apo nëse i ke dërguar në burg; ti edhe sot mund të shpërblehesh duke i përdorur të njëjtat mjete, sipas metodës së seleksionimit negativ. Menjëherë do të të shpallin patriot që ka rezistuar “në rreshtat e parë”: aty i ke pasur diku paraardhësit e familjes sate, me çetat e Azem Bejtës apo Shaban Polluzhës...
Dhe biografia jote shpërlahet.
3.
Kjo Pjatë Magjike është krejtësisht e pastër: nuk pranon emigrantë, por krijon emigrantë në mënyrë ilegale.
Mbulesa Magjike e Ligjit është gjithëpërfshirëse: kot kërkoni nga e magjishmja pjatë dritë; aty ka errësirë, ku gishti para syve e para hundës nuk shihet; ku sëpata në pritë drejt Teje, paraqitet si E Ardhmja e Lumtur e...nuk shihet...
A ka shpresë?
Po.
Ja, njerëzit që nuk mendojnë kështu!
(9 prill 2017)

0 comments:

Post a Comment