Friday, January 20, 2017

INTERVISTË EKSKLUZIVE ME INTELEKTUALIN, POETIN ,SHKRIMTARIN, PUBLICISTIN DHE… NEHAT JAHIU

 


INTERVISTOI: KUJTIM STOJKU

 1.Përshëndetje z Nehat. Ju tashmë jeni në pension.E gjithë jeta juaj ka qenë e lidhur me arsimin. A mund të na thoni si e shikoni zhvillimin e arsimit në gjuhën shqipe në Maqedoni?
-      Pëshëndetje edhe për ju miku im i nderuari dhe shumë i respektuari z. Kujtim! Është më se e vërtetë se që nga 10 tetoti i vitit 2016 unë jam në pension. Ashtu është i nderuari z. Kujtim se gati e tërë jeta ime deri më datën dhe vitin e latpërmendur ka qenë e lidhur shumë ngushtë me arsimin, sepse ky ishte profesini im të cilit iu përkushtova plot 40 vite të pandërprera në këtë profesion shumë fisnik dhe të shenjë siç është profesioni i një mësuesi, edukatori dhe pedagogu.
-      Këtë mund ta them  se si e kam shikuar gjatë tërë këtyre viteve që isha në proçesin eduativo- arsimor, po sinqerisht po ju them se një gjë të tillë e bëj edhe sot edhe pse tani gati me teper se një vit jam larguar dhe gjendem në pension, por këtë shkëputje mund ta kem bërë vetëm fizikish, drërsa psiqikisht nuk jam i pashkëputur aspak nga rrjedhat dhe zhvillime iearsimit shqip në Maqedoni.
 2. A ka interes që fëmijët  të arsimohen në gjuhën shqipe?
Po nuk e di se ka diku në botë që fëmijët, gjegjësisht nxënësit mos të jenë të interesuar që të arsimohen në gjuhën e tyre amtare. Në gjuhën e nënës. Në gjuhën e bukur dhe të ëmbël shqipe. Ky interesim sa mbaj mend unë, por edhe sa njeh historia shqiptare e arsimit shqip ka qenë gjithnjë një dashuri e madhe shpirtërore që fëmijët shqiptarë të mësojnë në gjuhën shqipe që nga shkollimi fillo, i mesëm dhe deri tek ai univerzitar, por për fat të keq gjithnjë kanë pas pengesa dhe barrier që mos të kenë të drejta ta realizojnë një dëshirë të tillë edhe ate mu në trojet e tyre ku kanë lindur e janë rritur brez pas brezi.
3. Si është zhvillimi i arsimit të gjuhës shqipe në krahasim me ato të pakicave tjera.
Zhvillimi i arsimit në gjuhën shqipe në krahasim me ate të pakicave tjera që jetojnë këtu ka dallim dhe nuk mund të ankohemi ne si shqiptare, por krahasimi mes nesh dhe pales maqedone ka qene nje krahasim shumë i madh dhe i pakrahasueshëm sa qielli dhe toka edhe pse që nga viti 2001 ka ndryshime, por në shumë aspekte ne ende jemi shumë mbrapa me etnitetin maqedonas e që ky dallim nuk duhet të ekzistoj fare dhe duhet të jemi të barabartë.
 4. Po në raport me gjuhën maqedonase?
Mu këtu ishte poenta ime në raport me gjuhën maqedonase ne kemi qenë shumë të diskriminuar edhe pse po e përsëris se nga viti 2001 shumë gjëra në këtë aspekt kanë lëvizur para në interesin tone, por prap se prap akoma ka dallime të mëdha që janë evidente akoma dhe duhen angazhime permanente që të arrijmë në një barbarësi në sferën e arsimit, sepse kjo na takon që ta kemi dhe nuk duhet të diskutohet më rreth kësaj çështje në kohën e këtij shekulli.
5. Ju jeni një një njeri i penës.Keni botuar shumë libra.Si e shikoni zhvillimin e letërsisë shqipe në raport me atë Maqedonase?
Po është e vërtetë se pos profesionit tim të një mësuesi, edukatori dhe pedagogu unë një kohë të gjatë në botën shqiptare njihem edhe si një njeri i penës dhe është e vërtetë se deri më tani kam botuar shumë libra. Se si e shikoj zhvillimin e letërsisë shqipe në raport me ate të letërsisë maqedonase ka një dallim shumë të veçuar, sepse në letërsinë shqipe nga shteti ivestohet shumë pak, ndërsa në letrsinë maqedonase investohet me të madhe dhe lirisht mund të them se ka një diskriminim marramendës në këtë aspektndaj letërsisë shqipe.
6. Si e shikoni zhvillimin e letërsisë dhe të artit për brezat e rinj në Maqedoni?
Po nuk ka nevojë aq shumë të shikohet nga afër, sepse këto gjëra shihen edhe nga qielli e mos të themi se nuk duken nga toka ku jetojmë dhe veprojmë. Zhvillemet në këtë aspekt janë shumë kontradiktore për të gjitha brezat e mos të flasim për gjeneratat e reja. Zhvillimi i letërsisë dhe artit në përgjithësi ndër brezat e rinj është shumë i mjerueshëm, sepse ka shumë pak stimulim dhe mbështeje te brezat e reja dhe tek ata të rinjtë e popullit shqiptar. Investohet shumë pak në këtë aspektë për të mos thënë aspak. Me të vërtetë është në një gjendje të mjerueshme letërsia jonë shqipe.
7. Sa të interesuar janë brezat e rinj për letërsinë dhe artin në zhanret e ndryshme?
E tani pamarrë parasysh peripetive, sfidave, pengesave, mos stimulimit e shumëçka tjeter me keqardhje do e thoja se shumë pak brezat e rinj janë të interesuar për letërsinë dhe artin në tërësi gati në të gjitha zhanrat, pa bërë ndonjë krahasim njëri prej tjetrit me disa përjashtime të vogla që këtu edhe duhet  tat hemi hemi troç e shqip se kësaj gjëje në një pjesë të madhe për fat të keq i ndihmojmë edhe vet neshqiptarët.
 8. Si e shikoni zhvillimin e aktiviteteve kultutore që janë zhvilluar deri më sot.Po në të ardhmen,a mendoni se këto aktivitete do të jenë nga më kryesoret?
Edhe tek aktivitet kulturore zhvillimet e aktiviteteve kulturore që janë zhvilluar deri më sot janë shumë interesante dhe ka një dallim shumë të madh. Nëse marrim një kohë më të largët të një sistemi komunist edhe pse ka pas shumë pengesa në këtë aspekt në shpirtin e shqiptarit ka vluar një entziazëm dhe nën shumë trysni e pengesa nga pushteti shqiptarët në mënyra të ndryshme angazhoheshin dhe ishin shumë entuziastë për ta kultivuar dhe prezentuar kultrën  tone shqiptare autoktone në të gjitha vendet e banuara me shqiptarë, ndërsa sot është për tu habitur se ky intresim ka humbur edhe pse ndoshta nuk kanë kushte, nuk ndihmohen matrialisht nga shteti, por duhet potencuar se gjërat për fat të keq dhe të dhembshëm janë privatizuar. Njerrëzit shumë e kanë humbur  këtë intresim dhe gjithnjë e më tepër nuk po mbjellin dhe kultivojmë asgjë në këtë aspekt pos në një minimum të vogël për të mos thenë gati aspak .Më parë shumë gjëra punoheshin vullnetarisht dhe me një entuziazëm të madh, ndërsa sor gjërat janë shëndruar në komercializëm dhe vetëm deklarativisht një numër intelektual shiten si atdhetarë,ndërsa aspak nuk kultivojnë në kultuvimin dhe ruajtjen shgpirtrore të kulturës komëbare në përgjithësi.
 9. Si i shikoni zhvillimet e fundit politike në Maqedoni dhe kryesisht faktorin shqiptar?
Si duket kemi akoma kohë të përgjigjemi edhe në këto pyetje, sepse jemi bërë shumë të varur nga politika dhe nuk mund të jetojmë pa te. Në një aspekt është shëndruar në një sëmurje kronike , sepse çdokush të arriturat e veta në karrierë i sheh vetëm nëpërmjet politikës e jo në bazë të vlerave profesionale që i posedon individi. Mirëpo nëse  shikojmë edhe nga një këndvështrim tjetër ne siduket akoma kemi nevojë të  merremi me çështje poltike këtu tek ne, sepse shteti i ka lënë zvarr duke lënë shumë çështje të pazgjidhura tek populli shqiptar, kështu që deshëm apo nuk deshëm na i imponon nevoja që të merremi akoma me poltikë, sepse shqiptarët e këtushëm mendojnë se vetëm nëprmjet politikës duhe të zgjidhen shumë çështje kombëtare që akoma e ndrydhin dhe e shtrydhin këtë popull dhe akoma nuk janë zgjidhur shumë çështje që duhen të jen në barabarësi të njejtë me maqedonasit dhe këtu nuk ka fare cfare te mendohet dhe te bisedohet më. Zhvillimet poltike këtu më duket se që nga fillimi  e deri më sot kanë shkuar mbrapsht, sepse partitë poltike gjithnjë kanë mendua dhe akoma jetojnë me sindromin e tyre se ky shtet është i tyre dhe gjithëçka në këtë vend duhet të vendosin dhe zot të këtij vendi janë mu këta. Gjithnjë duke dashur të harrojnë se ky shtet është i të gjithëve. I atyre që jetojnë në këtto troje dhe cdokush duhet të jetë  lire dhe me te drejta të barabarta e sodomos kur është në pyetje populli shqiptar ,atëherë duhet ta kuptojnë njëherë e përgjithmonë se shqiptarët këtu nuk janë ardhacak, por janë atokton në trojet e tyre të lashta stërgjyshërore dhe dikush nuk guxon fare të marrë rolin që shqiptarët ti vë në riolin e qiraxhinjve në shtëpitë e tyredhe mos të gëzojnë të drejtat e tyre të njejtë mepalën tjetër. Një sindrom i ngulitur tek pala maqedone duhet të pastrohet njëherë e prgjithmonë se Maqedoni pa shqiptarë nuk ka dhe nuk mund të ketë asnjëher., kështu që duhet të vetëdijësohet elita poltike maqedonase, intelektuale etj dhe ti bisedojnë këto gjëra dhe të çlrohen nga ky sindrom dhe të pranojnë një realitet që nuk e kanë shpikur shqiptarët, por është i realtë se duhet jetuar dhe ndërtuar këtë shtet bashkarisht me të gjitha të drejtat e njejta dhe të barabarta dhe kështu të marrim rrugën për të ecur atje ku ka shkuar, ku po shkon dhe ku done të vendoset dhe ku është vendosur bota demokratike. Njëherit edhe partitë poltike shqiptare që kanë perfaqeshur dhe që përfaqësojnë popullin shqiptarë qoftë në pozitë apo opozitë ti lënë anësh bajraktarizmat dhe intereset e tyre personale dhe grupore dhe njëherë e përgjithmonë të jenë të bashkuar rretrh zgjidhjes së çështjes shqiptare dhe ate jo duke shtrirë dorën e lypsarit tek pala tjetër, por troç e shqip të kërkohet ajo që ju takon ta kenë dhe jot ë ua jep dikush tjetër, sepse nuk ka nevojë në vendin tend të jep dikush dicka. Edhe njëherë po e potencoj se faktori shqiptarë ja sot kurr duhet të jetë i unifikuar rretrh të drejtave shqiptare dhe ti lenë anësh interest e tyre personale, por sinqerisht po e them se para pak kohësh isha optimist se do të ndodhë një gjë e tillë për një veprim të përbashkët, por përsëri jam shumë skeptik dhe dhashtë Zoti që ky skepticizëm  i imi most të jetë aspak real. Partitë politike që përfaqësojnë popullin e tyre në institucion do të jenë përgjegjësit më të madh për mos realizimin e të drejtave kombëtare të popullit të cilit edhe vet I takojnë.
10. A mendoni se radikalizmi fetar islamik dominon klasën politike Shqiptare?
Këto gjëra fliten në kohën e fundit se një gjë e tillë radikalizon dhe dominon nga një gjë e tillë tek disa nga klasat poltike që nuk mund të them se ndoshta edhe nuk ka apo ka, por ashtu sic trumbetohet me të madhe nuk mendoj se një gjë e tillë dominon dhe do të jetë me masa radikalizmi, sepse siç unë vërej në mesin e populates gjëra të tilla nga individ ose caqe të caktuar nga do që vijnë nuk do gjejnë mbështetje tek popullata, por edhe tek klasa politike në tërësi, kështu që ne duhet të dallojmë shapin nga shqeri se feja e vërtete islami që unë kam trashëguar nga prindrit e mi, kam përcjellur tek fëmijët e mi dhe tek niprit dhe mbesat e mia pranojnë islamin si fe shumë tolerante, kështuqë besoj se nuk duhet të ketë vend një lloj i një radikalizmi të tille dhebesoj se mund të kenë ndonjë përkrahje ose mbështetje nga qarqe të caktuar, por asnjëherë nga e tërë popullata islame shqiptare. Por, nëse ekziston dhe kam bindje se ekziston një gjë e tillë nga individ dhe grupe, por tek unë kurrën e kurrës nuk do gjenjë përkrahje dhe mbështetje, sepse janë fenomene të dëmshme pët mbarë shqiptarët kudo ata ku jetojnë, janë të dëmshëm për mbarë botën, por janë të dëmshëm edhe ndaj kombit të tyre dhe fesë islame. Njëherit feja ime është tolerante për mbarë njerëzimin dhe nuk duron radikalizëm.
 11. Siç është shkruar dhe thënë shpesh në media në zgjedhjet e fundit që u mbajtën në Maqedoni,se në financimet e partive politike fshihen qarqe të caktuar islamike nga vendet arabe dhe sidomos nga Turqia?
Fjalë të tilla edhe unë kam mund në kohën e fundit shumë të dëgjoj dhe të lexojë, por kurr nuk mund të pranojë gjëra të paverifikuara, sepse ndoshta shumëçka mund të ketë realitet nga ajo që dëgjohet dhe shkruhet, por mënyra dhe qëllimi pse fliten dhe shkruhen gjëra të tilla duhet analizuar mire e mire dhe duhet të verifikohen se thuhen me prapavijë apo… , kështu që nuk duhet ti pranojmë ashtu të tilla siç dikush na i servon dhe për këtë ka institucione të cilat duhet të merren me këso thash e thëna dhe këto gjëra në se janë të realta të pohohen pa hezitime, por nëse nuk ka të verteta atëherë edhe të mohohen, por edhe njëherë këtë le ta thonë njerëzit kompentetë të cilët merren me hetimin dhe zbulimin e tyre e jo të ju besojmë fjalëve që ndoshta nuk ka asgjë me të vërtetën , por thuhen vetëm e vetëm për  qëllime të caktuara qoftë politike apo… Pra, çdo gjë duhet tënë vetëm me argument të verifikuara sakëtë dhe atëherë të flasim e shkruajmë e jo ti plasojmë për qëllime të ndryshme.
 12. Ku e shikoni pengesën që gjuha shqipe në Maqedoni akoma nuk është gjuhë zyrtare?
Këtë pengesë rreth gjuhës shqipe pse deri më tani nuk është zyrtare në Maqedoni e shoh më së tepërmi tek pala maqedonase, konkretisht tek pushteti dhe klasat poltike maqedon qëlnuk mund ta  pranojnë një realtet që deshën apo dnuk deshën duhet ta pranojnë se gjuha shqip në këtë shtet duhet të jetë zyrtare, por nuk mund ti amnestojmë aspak edhe partite edhe partitë poltike shqiprae të cilat pritën aq shumë për bë një gjë shume me peshë, me vlerë dhe gjë aq shumë të rëndësishme siç është zyratrizimi i gjuhss shqipe kaq shum të zvarritet dhe të mbetet pezull në ajër. Për këtë kanë dhe do kenë edhe në të ardhmënë paretitë politike shqipra përgjegjësi të madhe që kurr nuk do ju faletr, por mbetem me shpresë edhe pse me shumë vonesë ka ardhur koha brenda një kohe të shkurtër gjuha shqipe në Maqedoni të jetë një realitet  zgjidhur njëherë e përgjithmonë. Kjo çështje e pazgjidhur e gjuhës shqipe dhe shumë gjëra tjera siduket u harrua nga disa poltikanë shqiparë, por edhe nese janë harruar dhe do të harrohen edhe në të ardhmën, atëherë një gjë duhet kujtuar e kur most ë mendojnë se këto gjëra  do  të harrohen nga luftëtarët e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, invalidët e luftës dhe familjet e dëshmorëve që bijat dhe bijtë më të dashur të tyre dhe të këtij populli  dhanë gjakun dhe jetën për realizimin e të drejtave të shqiptarëve e jo për kolltuqet e poltikanëve dhe një gë e tillë I pëleudikujt apo nuk I pëlqeu në një të afërm shumë të shpejtë do të realizohet, sepse do e kërkpk gjaku dhe amaneti I Dëshmorëve të Kombit.
 13.Si shihni rolin e intelektualëve shqiptarë në Maqedoni për të realizuar të drejtat e shqiptarëve njësoj si dhe maqedonasit?
Në kohën e fundit nuk mund të them në përgjithësi për të gjithë intelektualët shqiptarë të njejtin mendim, por numri imadh për fat të keq me vite të tëra nuk ngrisin zërin e tyre , sepse janë bë preh e politikave dhe politikbërësve sa që janë strukur turpshëm dhe nuk e thonë sëpaku një fjalë për realizimin e të drejtave të shqiptarëve dhe ajo që është më e keqja vetëm heshtin duke e nënçmuar deri në skajshnëri emrin dhe vlerën e një intelektuali që për mua ëshë një absurd mbi absurdin që këto dhe heshtjen e tyre dhe mosthënien e fjalës së tyre të intelektualit do të gjykohet në të ardhmën  nga historia sëbashku me gjeneratat e reaja që do vijnë brez pas brezi. Intelektuali dhe zëri i tij duhet të jetë shumë iforte në këto çësjtje dhe nuk guxojn të heshtë dhe të veprojnë kështu dhe të bien prej e disa njerëzve të poltikës, sepse për mua jo që meritojnë dhe as që e kam ndërmend të tillve të ju them  intelektualë.
14 .Si veteran i arsimit shqip,mësues i nderuar dhe shkrimtar,çfarë mesazhi do t’iu përcillni të gjithë shqiptarëve kudo që jetojnë për të drejtat legjitime të shqiptarëve që jetojnë në Maqedoni ,për gjuhën,flamurin,dhe shumë problem të tjera që ka popullsia shqiptare atje.Kur dhe si mund të zgjidhen?
Mesazhhi dhe porosia ime i një veterani të arsimit, një mësuesi dhe një shkrimtari do të jetë jo vetëm deklarativisht sa për të thënë diç para opinionit, por do ju drejtohem me sinqeritetin më të madh se rreth ëçshtjeve të pazgjidhura të shqiptarëve, për drejtat tona kombëtare, për maltretime, birgosje raste të montuara e çfarë jo tjetër ndaj shqiptarëve që me vite të tëra ndodhin ndaj duhet mbi të gjitha të reagoj shteti amë Shqipëria dhe elitat politike si ato të pozitës dhe të opozitës, , por edhe elita intat intelektuale. Akademitë e shkencave, mediat etj. Poashtu edheKosova poashtu si shtet të ngrisin zërin dhe të kërjojnë nga pushteti maqedonas që shqiptarëve të ju njihen dhe ti gëzojnë të gjitha të drejtat e tyreju  që ju takojnë si me rastin e gjuhës shqipe, flamurit dhe shumë gjërave tjera dhe të gjitha këto çështje të zgjidhen njeherë e përgjithmonë me kushtetutë, sepse shqiptarët e Maqedonisë kanë jetuar dhe jetojnë në troje e veta dhe duhe ti gëzojnë të gjitha të drejtat e barabarta njësoj me maqedonasit.. Unë besoj se me një angazhimedhe të faktorit shqiptarë dhe në bashkëpunim me miqtë tanë ndërkombëtarë e sidomos me mbështetjen e shteti mik amerikam çështjes së shqiptare të pazgjidhur jo vetëm në Maqedoni por edhe në trojet tjera
shqiptare siç janë në Preshevë, Bujanovc, Medvegjë, Mal të Zit  e Çamëri të ju ndihmojnë dhe të jenë faktorë kryesorë për zgjithjet e çështjeve kombëtra në trojet e tyre kombëtare ku jetojnë dhe veprojnë ndër shekuj.
15.Së fundi cili është libri i fundit që jeni duke shkruar?
Zakonisht nuk e kam shprehi që të njoftoj se cili është libri im I fundit të cilin jam duke e shkruar, por po ju njoftoj se jam duke shkruar një libër të fundit për momenti që mund ta quajmë si të fundit se marrë në përgjithësi nuk mund të jetë i fundit.  Ndoshta nuk do të jetë një kohë shumë e gjatë  edhe për ta botuae, sepse jam në përmbyllje të këtij libri. Si çdoherë nuk do tregojë kohën e saktë, sepse zakonisht kam dëshirë që lexuesve të ju bëjë supriza pa paralajmrime, sepse suprizat e papritura për çdokend janë befasuese, të bukura, të këndshme dhe shumë të ëmbla. Duke ju pasur një mik të ngushtë të penës i nderuari z Kujtim dhe njëherit duke pasur një bashkëpunim të ngushtë mes jush një kohë të gjatë do ju them se ky libër i fundit për të cilën më pyetët shumë shpejtë do të dorëzohet për botim dhe së shpejti edhe lexuesit do ta kenë në duart e tyre.
Në fund  më lejonishumë i nderuari z, Kujtim Stojku të ju falëmnderohem shumë që më bërët nder e respekt  dhe që ndajtë kohë për të bashkëbiseduar!  Qofshit të respektuar në pafundësi mik i nderuar!

19.01. 2017
Shkruani një mesazh ...


0 comments:

Post a Comment