Friday, January 20, 2017

Prend Buzhala - TRUPI DHE SHPIRTI OSE HISTORIA NË ROLIN E PRINCESHËS


(Çaste shkrimi: dramë që luhet në secilën kohë,
duke e përjetuar secili njeri), 14
(Historia paraqitet si Princeshë, për shkak të adhurim-kërkimit të saj të bukurisë. Bukurinë e saj e shijonin në mënyra të ndryshme, piktorët: duke e pikturar veshur me petka herë si Sh'mria, herë si Maria Magdalena, me të cilën bëjnë rrëmujë djemtë e rinj, herë si Princesha Elizabetë, herë si prostitutë kafenesh, herë nudo... të dehur tapë... Poetët, të joshur nga bukuria e saj, i kushtonin vargje, solistët- thurnin kompozime... madje këtë Bukuroshe e shfrytëzonin edhe përfaqësues të pushtetit, të biznesit, kapobandat, madje dhe kryeshefat e policisë, ushtrisë e të gjykatave etj. E shkërdhenin, pardon: e shfrytëzonin, me radhë, për një natë... dhe iknin.
Ajo gjendet në Gjykatë, kurse atë e gjykon një gjykatëse, e quajtur Mësuesja e Jetës. HISTORIA është në rolin e Princeshës së arrestuar, në njërën dorë mban Kërbaçin, në tjetrën helmin).
MËSUESJA E JETËS (në rolin e gjykatëses):
Kur ta helmuan djalin, ku gjendeshe?
HISTORIA (në rolin e Princeshës së arrestuar):
Gjendesha në arrest, në duart e një qenieje jashtë forcës sime, një qenieje të quajtur Lojtari i Universit... pardon: gjendesha në arrest, në polici... në polici a në ushtri, nuk më kujtohet. Në kthinën e burgut, ku gjendesha, më dhanë të pi, më dehën dhe më morën të dehur, tapë... mbasi kisha ndezur disa luftëra dhe recvolucione, krejt e dehur. Ma morën helmin nga dora dhe ma helmuan djalin (Qan)... Tash ndjehem shumë e pikëlluar.
MËSUESJA E JETËS (në rolin e gjykatëses):
Të morën, sepse ke bërë shumë krime... Disa herë ke qenë e liruar, pas pendesave të pafund, dhe prapë ke vazhduar me tënden, e dehur, duke shkaktuar luftëra, përleshje, vrasje...
HISTORIA (në rolin e Princeshës së arrestuar):
Po këtë e kanë kërkuar vetë njerëzi prej meje, ta luaja rolin e Princeshës dhe t'u prija...
MËSUESJA E JETËS (në rolin e gjykatëses):
Jo njerëzit, po ata, mbas të cilëve ke shkuar, për kënaqësitë e çastit e për interesa të të mëdhenjve...
Po Djali i Vrarë, a ka baba?
Cili është babai i tij?
HISTORIA (në rolin e Princeshës së arrestuar):
Jo, nuk e di...
Kam qenë në gjendje të dehur.
MËSUESJA E JETËS (në rolin e gjykatëses):
Djali yt qenka kopil?
HISTORIA (në rolin e Princeshës së arrestuar):
Të gjithë në të kanë hisen e vet...
MËSUESJA E JETËS (në rolin e gjykatëses):
Hisen e misterit, hisen e përgjakshme...
Misteri, përgjakja, ato netët tua duke diskutuar për filozofinë, politikën, ku janë sot?
HISTORIA (në rolin e Princeshës së arrestuar):
Krejt këto lavde, përmendore, pllaka memoriale, i sheh? Bëhen nën emrin tim...
MËSUESJA E JETËS (në rolin e gjykatëses):
I sheh se verës i mbulon pluhuri e dimrit i mbulon bora?
Ndjehesh e braktisur. Mbledh mëkatet e bëra e të pabëra. Mbyllesh nëpër shpella, duke mbledhur iluzione... me pak dritë qirinjsh...
HISTORIA (në rolin e Princeshës së arrestuar):
Më ka mbetur edhe një betejë...
MËSUESJA E JETËS (në rolin e gjykatëses):
Të ka mbetur beteja mes Trupit tënd dhe Shpirtit... Trupit dhe Shpirtit...
Prandaj, nuk ka nevojë ta hartoj unë aktakuzën, as ta hartoj aktvendimin e gjykimit. Ato i vendos ti pambarimisht: Shpirti duke e gjykuar Trupin e trupi Shprtin.
Aty je vetëburgosur.
Pambarimisht!
Mjera ti!
 14 janar 2017)

0 comments:

Post a Comment