Tuesday, January 3, 2017

Prend Buzhala - FAQJA E ZBRAZËT E LIBRIT


(Çaste shkrimi), 2

Posa ta hapim një libër për lexim, ne ndeshemi edhe në faqet e zbrazëta, që shënjojnë strukturë (fillimet e librit, ciklet..., faqet në fund të librit... faqet shënjuese).
1.
Njeriu për çdo ditë shkruan kapitujt e jetës së tij. Hap Faqen e Parë në Kalendarin e Vitit të Ri, dhe aty, që nga grabitja e një sekonde, dëshiron ta zë Çastin e Kënaqësisë, Lumturisë, Kuptimit, Çastin Jetësor. Dhe ti je ai që e mbush Faqen e Zbrazët. E Zbrazëta është Mundësia, Rasti i Shënimit, Rasti i Mirë.
Mund të jetë ndonjë alfabet krejt i rëndomtë, deri te ai më i ndërliqshëm, shumëdimensional, me fije enigmatike... apo një teksturë shumëpërmasore që vështirë deshifrohet...
Mund të ndodhë: as shekujt që vijnë, të mos i deshifrojnë kodet e tij.
Mund t'i lexosh kodet e boshllëkut historik, nëpër ato faqe që kanë vetëm Gjurmën e Gjakut pa Asnjë Shkronjë. Mu ashtu si ndodh me Historinë Tonë që nga kohët e mugëta ilire e deri te shk XX!
Dhe diku, në atë thurimë alfabeti të padeshifrueshëm, e lexon Të Padeshifruarën. Të Ndodhurën e Pashkruar.
Mund të përfshihesh nga dinamika e rrjetosur në kodet e përditshme, nëpër përmasat e panumërta, të quajtura realitet..
Pra, Ti ke përpara vetes një Shumësi Teksti, një Shumësi Shkrimi, Një Multi-angazhim... një veprim të shumëzuar...
2.
Njerëzit nganjëherë vrapojnë pas zbrazëtisë, asgjësë.
Madje vrapojnë edhe pas Librit të Zbrazët, mu ashtu si u shpall bestseller libri i autorit Sheridan Simove "What Every Man Thinks About Apart From Sex" (Për çfarë mendon secili mashkull kur nuk mendon për seksin”), i cili kishte 200 faqe të zbrazëta!
E po, themi shpesh: Mendja është e Zbrazët... E çka mendon "në të zbrazët"!? E pra, lexoje atë Libër të Zbrazët, që e jep përgjigjen e tij!
Mu ashtu si themi edhe: qielli është i zbrazët.
Prandaj është Një Tekst që e kërkon dhe që e ngërthen Paralaksën.
 Mund ta pikasësh Rrjedhën e Përhumbur të këtij alfabeti që e lë prapa nesh ekzistenca jonë. Një Rrjetë e Tërë, Shumësi Rrjetash, nëpër të cilat prefton Një Qenie. Ti e vëren, po nuk ia shquan konturat, pamjen, botën që e rrethon.
Por nëse shikon tutje, ti sheh (dhe lexon) diçka tjetër: rendin kozmik në univers, rrjedhat e pafund e të përdiellshme të mendjes...
Dhe Faqet e Jetës, sado të padukshme, ato i lexojmë me alfabete të tkera, jografike.
Mu ashtu si gjëllin jeta vetë...

0 comments:

Post a Comment