Friday, January 6, 2017

Musa Jopulli - TSUNAMI POLITIK

*Përkon me gjendjën e sotme :

Dardani,
-I-
... »fushë betejë » e pa kuptimt, verbësia për një « luftë » të dhimbshme shpirtërore, dhunë anonime, përfituesit e kësaj politike larë e shpërlarë në korrupcion, politikë kjo që ka futur përqarje në popull, ndasi, ku atdhe-dashurianë e ka shëndrruar në armik të dredhisë imagjinare :
« Secili kundër secilit » !
Konsekuencë :
Mos siguria e qytetarit, që të harrohet papunësimi, që të injorohet sistemi edukativ, që mos të prekën »kalifet » e sistemit shëndetësor, mbi të gjitha të ruhet me çdo kusht « tradhtia për kolltuqe », si dhe element shtesë ekstremizmi fetar me pasoja të pa para, ku figurat e kombit jo vetëm të mbesin në harresë po edhe të zhdukën fare !
*
Kreu i shtetit në miqësi-armiqësi të tmerrshme, më e dhimbshmja « kualicioni ekstrem » i dy partive më të mëdha të vendit, ku në kryesinë e tyre janë vendosur (ashtu të betonuar) vazal të anti kulturës dhe mirëqenjës njerëzore.
-II-
A kemi besim në avokaturën e kombit tonë, në të cilën peshon rëndësia dhe pesha e demokracisë ?
Në sytë e tyre shohim « mbrojtësit e qytetrimit » , të tempujve, si dhe zgjidhjën e problemeve që mund të ballafaqohet populli, pra në pyetje është DREJTËSIA, çka do të thot Respektimi i LIGJIT !
Kreu i shtetit, deri më tash nuk ka respektuar të drejtën e qytetarit, dhe nuk mund të themi se është në shërbim të qytetarit, dhe deri më tash nuk mbajtën « fjalën e dhënë » !
Andaj bëjmë pyetje : Ku janë ligj-zbatuesit e drejtësisë ?
-III-
Fjala e intelektualit sot duhet të jetë me zë të lartë( e kam thënë dhe shkruar shumë më heret), për një diplomaci, jo zënëfytse si deri këtu, por për ide bashkëkohore që qendron dhe të dilet nga ky kaos politik i pa kuptimt, që solli ngatrresa dhe e vuri Atdheun në « rrugë qorre » !
Fjala e intelektualit është « faqe e poezisë » për frymëzim, dhe vënje në rrugë të demokracisë, kundër korrupcionit dhe përqarjeve.
Me këtë politikë të sotme, kjo « qeveri » nuk ka arritë jo vetëm mos ta vazhdoj miqësinë me shtetet që na ndihmuan për lirinë e vendit, por i ka dhënë një imazh tejt të dobët Atdheut tonë.
-IV-
Trojet tona arbërore na janë cunguar ndër shekuj, ajo tragjedi vazhdon edhe sot.
Jam i bindur (mendimi im) se kreu i shtetit dhe gjithë kjo klikë nuk u besojnë vetëvetës, ku mund t'u besojë populli ?
Fjalë, premtime të rrejshme me një politikë të tillë, rinisë sonë iu është fikë endërra : Dardania -Parajsë, kjo në mungesë të : « Projektit pedagogjik qytetar », mungesë e përspektivës në mbjellje të urrejtjës dhe dëshprimit.
Andaj, është i nevojshëm një « Redaktim i Kushtetutës » me të drejtat që duhet të ketë shteti ynë, ku kufijtë respektohën, pavarësia , garancë e mënyrës së jetesës sonë.
-V-
Arti dhe shkenca në përgjithësi, janë pasqyra e një kombi, arti nëse nuk i shërben kauzës, jeta jonë mbetet bardh' e zi, nëse fjala e intelektualit nuk dëgjohet Atdheu ynë është pejzazh pa ngjyra !
-VI-
Për sa i përket UÇK-së nuk na lejon as etikë, as moral e dinjitet ta vëmë në mëdyshje heroizmin e tyre, të tjerët nëse kanë përfituar , dhe nëse përpiqën që të përfitojnë n'emër të Ushtrisë sonë janë « elemente të dëmshme » të kombit !
Mendoj se kritika është dhe duhet të jetë e bazuar në rregullat të respektimit dhe ruajtjës së demokracisë që aq kohë e pritëm për ti sheruar plagët e sistemeve, qoftë atij feudal apo komunist, e ideologjive tjera që nuk janë në parimet dhe kulturën tonë. Për dhe kundër, ka një kulturë që do respekt !
Gjithëpërfshirja nuk përkon me kulturën e një populli të arritur !
musa.jupolli, 05/01/2016

0 comments:

Post a Comment