Saturday, January 14, 2017

Servet Bytyçi - Zambakët

( Daffodils)
William Wordsworth.
E cilësuar si nje nga perlat e lettersise angleze dhe boterore ,në fakt vlerësime ka për të edhe si poema me e famshme ne Anglisht !!
E kompozuar në vitin 1804 ( Nje nga periudhat më te rendesishme të letërsisë Europiane ,pas revolucionit Francez ku Europa ishte e perfshire nga lufterat Napoleonike ..) dy vjet pasi William Wordsworth i pa zambakët ndersa po shetiste me motren e tij Dorothy në Ullswater Lake District ne Anglinë e veriut.
Autori u inspirua nga e motra qe mbajti diçka shënim rreth kësaj pamje të mrekullueshme .
E publikuar në vitin 1807 ajo u rishikua dhe versioni final i saj u ribotua ne vitin 1815 .
I WANDERED LONELY AS A CLOUD!
NE MEDITIME I VETMUAR SI REJA RASHË ...
I wandered lonely as a cloud
That floats on high o'er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils;
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.
Continuous as the stars that shine
And twinkle on the milky way,
They stretched in never-ending line
Along the margin of a bay:
Ten thousand saw I at a glance,
Tossing their heads in sprightly dance.
The waves beside them danced; but they
Out-did the sparkling waves in glee:
A poet could not but be gay,
In such a jocund company:
I gazed—and gazed—but little thought
What wealth the show to me had brought:
For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with daffodils!
..............
NE MEDITIME I VETMUAR SI REJA RASHË ...
Ne meditime i vetmuar rashe
si reja pezull mbi kodra e lugina
kur befas pernjeheresh pashe
nje tufe zambakesh te florinjte....
nen hije pemesh ,perreth liqenit
tek vallezonin si ne dritherima...
Varg si yjet pas njeri tjetrit venin
në kashtë të kumtrit plot me vezullimë
te shtrira ne linje te pambarimbte
pergjate bregut te liqenit në luginë
me mijera pashe ne nje shikim
kokë e trup lëviznin si në vallëzim
Valet e liqenit vallezonin perreth
por vallja e tyre me e bukura ishte
A mund valle per nje poet
shoqeri me te mire te kishte ?
Veshtrova gjate por pa e besuar
se cfare natyra me kish ofruar ?!
Kur ne divanin tim shpesh bie
ne mendime thelle dhe i kujtoj
parasysh me vijne gjithnje me gezime
dhe meditoj e meditoj....
dhe zemra plot e perplot mbushet
bashke me zambaket dhe une vallezoj...
Servet Bytyçi
London

0 comments:

Post a Comment