Friday, February 17, 2017

BERNARD SHAW - KUJDES NGA NJOHURITË E RREME,ATA JANË MË TË RREZIKSHËM SE INJORANCA


Sot ajo që dua të them,është se dua që të trajtoj temën në lidhje me njohuritë e rreme.Shkurtimisht pa u thelluar shumë unë do të përqëndrohem në atë që është më e keqe.Kur unë së pari mendoj për njohuri të rreme,këto kanë lidhje me fjalën “gënjej” ose i “shtirë”.Kjo më bën të pyes se sa gënjeshtra na thuhen nga njerzit,si nga anëtarët e familjes,miqtë dhe njerzit profesionistë.P.sh sa herë një fëmijë mjekohet në zyrën e mjekut duke i thënë se loja me top atë nuk e ka lënduar.Natyrisht që ai është lënduar pak,por kjo nuk ka problem dhe është një gjë krejt e vogël.E dyta është se para këtij edhe një tjetër ka pasur të njëjtin problem dhe nuk ka pasur asnjë dhimbje.Kur unë mendoj për njohuri të rreme mendoj se ka pasur edhe një lajm të rremë.Një njeri që merret me biznes shikon gjithmonë se çfarë ka reklamuar.Produkti duhet të jetë në gjendje që të proklamajë kompaninë ashtu siç duhet të jetë.P.sh sa mund ta shohin reklamën në televizion?Për këtë kompani ju duhet të jeni në gjendje të provoni të gjithë manualet e modelimit të biznesit të punojnë në atë mënyrë që reklamohen.Nëse këtu ka diçka më pak kjo është false.Atëherë kjo do të thotë se keni gënjyer në sy të publikut.
Por le të shohim një citim tjetër se çfarë thotë për injorancën.
Injoranca është mungesa  njohurive.P.sh,ajo do të thotë se një person nuk ka dijeni për një grup njerzish,kjo do të thotë se personi është injorant.Këtu nuk po marrim të gjitha llojet e injorancës,por më të zakonshmet se injoranca është injorancë në garën për të jetuar,në mënyrën e jetesës,në kulturë,në fe dhe gjini (fis).Unë mund të ju them nga eksperienca ime se deklaroj me ndërgjegje se me veshët e mi kam dëgjuar se meshkujt afrikanë janë të papunë,ose mashtrojnë bashkshortet e tyre,ose dikush është në burg ose u gjet i vdekur.Kjo është një dekleratë e rreme dhe këtu është arsyeja se pse?Para së gjithash është përdorur fjala “të gjithë”.E dyta një person që ka përdorur këtë dekleratë për meshkujt afrikanë nga lindja deri në moshën 99 vjeç kanë mënyrën e tyre të veçantë të jetesës.Njerzit shpesh nuk e marrin në konsideratë se një fëmijë është rritur dhe po merr një arsimim,si dhe rrethana të tjera mjedisore.Së fundi një person që e merr seriozisht këtë dekleratë,nuk shikon meshkujt e të gjithë rracave,ata shikojnë vetëm statistikat zyrtare dhe përqëndrohen në to.Kjo të kthen prapa në njohuritë e rreme që ke lexuar.Një njeri mund të deklarojë se kështu më kanë mësuar prindërit dhe mësuesit,po kështu mund të thotë edhe për fëmijët.
A është e mundur që dituria e rreme dhe injoranca mund të jenë të njëjta?Unë kam përdorur termin vetëm për meshkujt afrikano-amerikanë,ky është një shembull ku mund të jenë përdorur njohuri të rreme në lidhje me një grup njerzish,nga një person i cili është injorant dhe tregon ijorancën e tij.Për mua është rasti të them se ky citim është i rremë,sepse injoranca dhe  njohuritë e rreme,që të dyja janë të rrezikshme në të njëjtën kohë.
Njerzit gjithmonë tjerrin dhe janë një bandë e gënjeshtrave,apo gjysëm të vërtetave.Kjo është më e keqja që mund të ketë ndodhur ndonjëherë.Ka gënjeshtra kundër të gjithëve,sepse njerzit nuk kanë kohë për të qenë në dijeni,të rracës dh fesë,dhe mënyrës së jetesës së tyre.Ata gjithshtu nuk kanë kohë të merren për të njohur një person,përshkakse njerzit janë gjithmonë në lëvizje.P.sh sot kam pasur bisedë me një kushëririn tim,i cili është i lodhur nga të gjitha komunikimet dixhitale.Ai donte që të bisedonte ballë për ballë me njerzit se sa përmes mediave sociale,dhe përmes postës elektronike.Por ne e kemi përdorur këtë.Unë i them atij se mund të marrë të gjithë numrat e adresave,dhe kështu mund të lënë takim me njëri tjetrin për të biseduar.Unë uroj që të gjithë të ishin si kushëriri im.Në moshën e adoloshencës kur ulen përballë njëri tjetrit vetëm për të thënë diçka në tekst,ne kemi njohur më pak të rreme në lidhje me njëri tjetrin,dhe kështu ne mund ta ndolojmë injorancën që përshkon të gjithë këtë palnet.
Pra me këtë unë dua të them se ajo që ju mendoni për citimet e rreme dhe injorancën nuk  di se pajtoheni apo jo?
Deri atëherë jeni i bekuar miku im,dhe nuk dëshiroj që të ju ndodhë as gjëja më e vogël.Edukimi i vetevetes në lidhje me dikë tjetër është jashtë rrethit të miqve tuaj…

Përshtati në shqip
Kujtim Stojku

0 comments:

Post a Comment